Trabzon hurması, Dünya’da çoğunlukla suptropit iklim kuşaklarında yetiştiriciliği yapılan Çin kökenli bir meyve türüdür. En çok Japonya’da yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bununla birlikte,Birlaşmiş Milletler, Brazilya, İtalya, İsrail, Yeni Zelanda ve Güney Kore’de üretim yapılmaktadır.
Ana atanı Uzakdoğu olan bu meyve türü Türkiye’de de başarıyla yetiştirilmektedir. “Trabzon Hurması” olarak bilinmesinin sebebi, ilk önce tarihi İpek Yolu ile Anadolu’ya Trabzon üzerinden yayılmasıdır. “Cennet Elması” olarak da bilinen meyve, Türkiye’de Kuzey Anadolu, Hatay ve Antalya civarlarında yetiştirdiği bilinmektedir.
Trabzon hurmasının yaprakları, basit yaprak formunda oval veya sivri şekilli, kenarları dişsiz ve yaprak sapı kısadır. Kışın dökülen yapraklar, sonbaharda sarı-turuncu veya kırmızı renklere dönüşmektedir.
Trabzon hurması meyve şekilleri, çeşitler göre konik, uzun konik, yuvarlak ve basık şekillerde olabilmektedir. Hasat oluşumunda yeşilimsi-sarı, turuncu-sarı veya kırmızı renkleri almaktadır. Çekirdekli ve çekirdeksiz olarak yetiştirilebilir.